Someren - Zuidwillemsvaart

Het Kanaal

Someren – Een foto uit Someren, genomen op 26 september 1935.

Op deze mooie najaarsdag wordt ter hoogte van Sluis 11 in de Zuid-Willemsvaart een schip gelost. Tussen 1822 en 1826 werd dit kanaal gegraven als noord-zuid verbinding tussen Maastricht en ‘s Hertogenbosch. Het verval tussen de twee steden bedraagt 40 meter. Daarom werden er 21 sluizen gebouwd. De Zuid-Willemsvaart werd gegraven vanuit den Bosch, reden waarom men met het nummeren van de sluizen daar begon. In 1828, enkele jaren na de voltooiing van het kanaal, werd er een laad- en losplaats aangelegd. Vooral na 1900 werd er veel turf geladen en vervoerd.
De aanleg van de Zuid-Willemsvaart bracht in de regio grote vooruitgang in handel en industrie. In Someren was dat veel minder het geval: het bleef overwegend agrarisch, terwijl Lierop nauwelijks of geen gebruik heeft gemaakt van het kanaal. Weet u nog een mooi verhaal over deze foto of Sluis 11? Wij horen het graag via het onderstaande reactieformulier.
 
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 V.l.n.r. Jan Eijsbouts (opent de lade); 1. niet bekend; 2. Jan Berkers; 3. Driek Driessen; 4. Frans Maas of Bert van Lierop; 5. Jacques Raijmakers; 6. Harrie Knoops; 7. Hendrik van den Eijnden of Jan van Oosterhout; 8. Willem van Golstijn Brouwers; 9. Piet van de Zanden; 10. Has van Brussel. Datering: 28 juli 1958 Auteur(s): Foto Sebestény.
Trompetter DAS 20060224 Jaap van de Leysing
Paula en Louise Coovels op de Lungendonk bij Lierop.
Molenzicht te Lierop.
images/hourglass.png

ZOEKEN...