V.l.n.r. Jan Eijsbouts (opent de lade); 1. niet bekend; 2. Jan Berkers; 3. Driek Driessen; 4. Frans Maas of Bert van Lierop; 5. Jacques Raijmakers; 6. Harrie Knoops; 7. Hendrik van den Eijnden of Jan van Oosterhout; 8. Willem van Golstijn Brouwers; 9. Piet van de Zanden; 10. Has van Brussel. Datering: 28 juli 1958 Auteur(s): Foto Sebestény.

Diepvrieskluizen

Ommel is een kerkdorp in Asten. Op deze foto, van 28 juli 1958, is te zien hoe de nieuwe diepvrieskluis in gebruik wordt genomen.

Het fenomeen diepvrieskluis dateert uit de eerste helft van de twintigste eeuw. In die tijd beschikten bedrijven in de levensmiddelenbranche al wel over diepvrieskisten maar voor particulieren waren die nog nauwelijks te koop. Vooral op het platteland zag men de voordelen van het invriezen van zelfgeslacht vee en een handig alternatief voor het arbeidsintensieve wecken van groenten en fruit. In de agrarische sector waren coöperaties heel gebruikelijk en dus verscheen er een diepvriessysteem op de markt dat door een coöperatieve vereniging geëxploiteerd kon worden. In een geschikt gebouw werd een diepvrieskluis geïnstalleerd. Hierin stond een soort molen, die om een verticale as draaide. De gebruiker toetste zijn nummer in en de molen draaide tot het betreffende vak bij de deur van de kluis was. De gebruiker kon dan de zware deur van de diepvries openen om zijn etenswaren daarin op te bergen of uit te halen. V.l.n.r. Jan Eijsbouts (opent de lade); 1. niet bekend; 2. Jan Berkers; 3. Driek Driessen; 4. Frans Maas of Bert van Lierop; 5. Jacques Raijmakers; 6. Harrie Knoops; 7. Hendrik van den Eijnden of Jan van Oosterhout; 8. Willem van Golstijn Brouwers; 9. Piet van de Zanden; 10. Has van Brussel. 

 
Datering: 28 juli 1958 Auteur(s): Foto Sebestény.
 
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
Trompetter DAS 20060224 Jaap van de Leysing
Stalmeester Frits Raijmakers met stier Sjors.
images/hourglass.png

ZOEKEN...