Watermolen van Westerhoven geschilderd door Karel Vermeeren in 1984

Expo; Rondom water en rivieren

In de bezoekersruimte presenteert het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven in samenwerking met Eindhoven Museum ‘Rondom water en rivieren’; een kleine kunstexpositie over leven en werken met water.

De rivieren de Dommel, de Tongelreep, de Gender en het Eindhovens Kanaal hebben belangrijk bijgedragen aan de industriële ontwikkeling van Eindhoven en omgeving.

Al in de elfde eeuw werden langs de oevers van de Dommel de eerste watermolens gebouwd en werden velden aangelegd voor het bleken van linnen. Vanaf eind achttiende eeuw nam de bedrijvigheid langs het water toe met de komst van leerlooierijen, zeep-, textiel- en tabaksfabrieken. De groeiende bedrijvigheid leidde medio negentiende eeuw tot de aanleg van het Eindhovens Kanaal voor het transport van grondstoffen, machines en brandstof.

De bedrijvigheid van toen is gaandeweg de vorige eeuw verdwenen. De gebieden rondom het water zijn nu vaak rustig en groen.

Met een selectie van enkele schilderijen uit de collectie van Eindhoven Museum lopen wij langs het water. We zien de kracht en schoonheid van het water door de ogen van verschillende kunstenaars uit de regio.

De tentoonstelling is te zien vanaf donderdag 25 april t/m donderdag 1 augustus 2019 in de publieksruimte van het RHCe, Raiffeisenstraat 18 Eindhoven.

Bezoektijden: maandag t/m donderdag van 9.00 – 16.00 uur. Entree is gratis.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Quay en Beel tijdens de annexatiebesprekingen van 1954.
Someren - Pastoor Graat
images/hourglass.png

ZOEKEN...