Een dame van middelbare leeftijd steekt onder het wakend oog van de sluiswachter de sluisdeuren over.

Zuid-Willemsvaart, Sluis 11

Werden in 1960 nog 450 schepen per week geschut, in 1998 waren dat er nog maar 150.


Someren – Bracht in de jaren 1820 de aanleg van de Zuid-Willemsvaart in Helmond grote vooruitgang in handel en industrie, in Someren was dat veel minder het geval. Someren bleef overwegend agrarisch. Deze foto van Sluis 11 tussen Asten en Someren is genomen op 26 september 1935. Een dame van middelbare leeftijd steekt onder het wakend oog van de sluiswachter de sluisdeuren over. Op de achtergrond, aan de overkant van het kanaal staat het Sluishuis. Voor de oorlog verdiende een sluiswachter het vooroorlogse bedrag van fl. 100,- per maand voor gemiddeld 75 vooroorlogse werkuren per week. Vaak werd in het Sluishuis dan ook een Tapperij uitgebaat door de echtgenote van de sluiswachter: deze mocht namelijk als ambtenaar geen bijverdiensten hebben. Werden in 1960 nog 450 schepen per week geschut, in 1998 waren dat er nog maar 150.
Herkent u de personen op de foto? Wij vermoeden dat de sluiswachter Deenen heet. Laat het ons maar weten. Uw reactie is welkom.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Paula en Louise Coovels op de Lungendonk bij Lierop.
De Quay en Beel tijdens de annexatiebesprekingen van 1954.
De Peel boven Langen Ryser Grooten Bergh.
 V.l.n.r. Jan Eijsbouts (opent de lade); 1. niet bekend; 2. Jan Berkers; 3. Driek Driessen; 4. Frans Maas of Bert van Lierop; 5. Jacques Raijmakers; 6. Harrie Knoops; 7. Hendrik van den Eijnden of Jan van Oosterhout; 8. Willem van Golstijn Brouwers; 9. Piet van de Zanden; 10. Has van Brussel. Datering: 28 juli 1958 Auteur(s): Foto Sebestény.
images/hourglass.png

ZOEKEN...