Sluis 11

Bracht de aanleg van de Zuid-Willemsvaart in Helmond grote vooruitgang in handel en industrie, in Someren was dat veel minder het geval. Someren bleef overwegend agrarisch

Deze foto van Sluis 11, tussen Asten en Someren, is genomen op 26 september 1935. De man op de voorgrond is sluiswachter Frans Muijs. Hij was in 1925 op sluis 11 komen wonen. De dame is zijn echtgenote Sophia Magdalena Westerlaken. Zij steekt onder het wakend oog van de sluiswachter de sluisdeuren over. Dat diende voorzichtig te gebeuren, aangezien de relingen van de brug pas geschilderd waren.  Voor de oorlog verdiende een sluiswachter het vooroorlogse bedrag van fl. 100,- per maand voor gemiddeld 75 vooroorlogse werkuren per week. Vaak werd in het Sluishuis dan ook een Tapperij uitgebaat door de echtgenote van de sluiswachter: deze mocht namelijk als ambtenaar geen bijverdiensten hebben. Werden in 1960 nog 450 schepen per week geschut, in 1998 waren dat er nog maar 150.  Het huis op de achtergrond is de in 1933 gebouwde rijkswoning ten behoeve van de sluisknecht.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
De inzegening van het nieuwe kantoor van De Hoop
 V.l.n.r. Jan Eijsbouts (opent de lade); 1. niet bekend; 2. Jan Berkers; 3. Driek Driessen; 4. Frans Maas of Bert van Lierop; 5. Jacques Raijmakers; 6. Harrie Knoops; 7. Hendrik van den Eijnden of Jan van Oosterhout; 8. Willem van Golstijn Brouwers; 9. Piet van de Zanden; 10. Has van Brussel. Datering: 28 juli 1958 Auteur(s): Foto Sebestény.
Dit is het gebouw van Radio SIRIS, de lokale radiozender voor Asten en Someren.
images/hourglass.png

ZOEKEN...